Veelgestelde vragen

Gebruiken jullie zout in plaats van chloor?

Nee, in het chloorvrije doelgroepenbad zit geen extra zout. Het is mogelijk om zout te

gebruiken voor desinfectie, maar dat is in het doelgroepenbad niet het geval.

 

Zit er een limiet aan het aantal zwemmers dat in het chloorvrije bad kan zwemmen?

Het chloorvrije doelgroepenbad is een wereldprimeur. Vlak na de ingebruikname zijn we dan ook heel voorzichtig geweest en hebben we niet meteen al de grenzen opgezocht. Met kleine stappen lieten we meer zwemmers toe. We startten met 25 tot 30 personen tegelijk om te monitoren of de waterkwaliteit goed bleef. Nu is het aantal mensen uitgebreid tot normale bezetting, vergelijkbaar met chloorhoudende baden.

 

Gebruikt het chloorvrije bad ook meer water?

Nee, het chloorvrije doelgroepenbad is waarschijnlijk zelfs zuiniger met water dan een vergelijkbaar chloorbad. Dat komt doordat we het spoelwater van de filters voor meer dan 95% terug kunnen winnen. Ook wordt het water wat uit het bad verdampt teruggehaald via de luchtbehandeling. Eventueel tekort aan water wordt eerst aangevuld met regenwater. Pas als het er geen regenwater beschikbaar is zal het zwembad drinkwater gaan gebruiken.

 

Wordt de waterkwaliteit van het chloorvrije zwembad gecontroleerd?

Jazeker, in het begin wordt de waterkwaliteit van het chloorvrije doelgroepenbad 2 tot 3 keer per uur gecontroleerd door middel van handmetingen. Dit is vergelijkbaar met de controles van een chloorbad, Bij de metingen van de waterkwaliteit wordt gekeken naar de zuurgraad, de hoeveelheid bacteriën in het water (via de concentratie ATP) en het doorzicht van het water.

 

Is er ook toezicht van de overheid op het chloorvrije zwembad?

Ja, de provincie is het bevoegd gezag voor alle zwembaden, dus ook het chloorvrije doelgroepenbad. In onze huidige wetgeving is een zwembad zonder chloor niet toegestaan. De provincie Gelderland heeft voor dit bad een ontheffing gegeven en heeft daarbij aanvullende eisen gesteld rondom de metingen van de waterkwaliteit. Het RIVM en TU Delft zijn ook betrokken gezien hun kennis op dit gebied.

 

Waarom voelt het chloorvrije water zachter aan?

Waterspecialisten gebruiken de term hard en zacht water op een andere manier dan zwemmers. Als er weinig kalk in het water zit, dan is dat volgens de waterspecialisten zacht water. Het water in het chloorvrije doelgroepenbad bevat net zoveel kalk als het drinkwater. Een vergelijkbaar chloorbad zou waarschijnlijk iets meer kalk bevatten, dus ja, het is iets zachter dan een chloorbad. Toch denken de waterspecialisten niet dat dit het gevoel van zacht water bij de zwemmers verklaart. Wat mogelijk een belangrijkere rol speelt is de kalk-koolzuur balans van het water. Bij een chloorbad is het kalk-koolzuur evenwicht helemaal uit balans. Dit wordt dan veroorzaakt door de ingestelde parameters, die wettelijk zijn opgelegd. Daar kunnen we dus niet zoveel aan veranderen. Bij het chloorvrije doelgroepenbad zijn die wettelijke eisen voor deze parameters wat ruimer, waardoor het kalk-koolzuur evenwicht in balans is. We vermoeden dan een zwemmer dat ervaart als zacht water.

Ruikt het chloorvrije bad anders?

Ja, door de afwezigheid van vrij chloor ruik je de typische zwembadlucht bij het chloorvrije doelgroepenbad niet. Dat is dus een heel andere ervaring voor de zwemmer. 

 

Als ik allergisch voor chloorbaden ben, kan ik dan wel in het chloorvrije bad zwemmen? 

Het chloorvrije bad is juist voor deze doelgroep bedoeld. De luchtbehandeling van het chloorvrije doelgroepenbad is helemaal gescheiden van de luchtbehandeling van de chloorbaden. Je ruikt dus een heel andere zwembadlucht in het chloorvrije doelgroepenbad. Door de routing in bij zwembad De Wiltsangh moet je wel 3 meter door de zwemzaal van het wedstrijdbad lopen om bij het chloorvrije doelgroepenbad te komen. Als de allergie heel erg is, dan lukt het de meeste mensen wel om deze 3 meter met ingehouden adem te overbruggen.

 

Wat zijn de eerste reacties van de zwemmers?

De eerste reacties zijn positief, met name het ontbreken van de chloorlucht wordt als prettig ervaren. Lang haar is na het zwemmen in het chloorvrije doelgroepenbad geen stro-haar geworden. En mensen die na het zwemmen in een chloorbad jeuk op de huid ervaren laten weten dat ze na het zwemmen in het chloorvrije doelgroepenbad geen jeuk meer hadden.

 

Ik wil de techniek achter het chloorvrije zwembad een keer bekijken, kan dat?

Jazeker kan dat, we organiseren 1x per maand rondleidingen voor bezoekers bij De Wiltsangh. De rondleiding gaat door als er 5 deelnemers zijn en we hebben maximaal 10 plekken. Schrijf je in via het contactformulier op deze website. 

 

Het zwembad in een nabijgelegen plaats gebruikt ook geen chloor maar zoutelektrolyse. Hebben zij dan ook een chloorvrij zwembad?

Nee, bij gebruik van zoutelektrolyse wordt middels een elektrochemisch proces vanuit keukenzout chloor gemaakt. Dit chloor wordt vervolgens gedoseerd aan het zwembadwater. Een zwembad met zoutelektrolyse is dus in feite een gechloreerd zwembad. Het voordeel van zoutelektrolyse is dat er geen transport van chloor meer hoeft plaats te vinden. Openbare zwembaden zonder chloor zijn in NL wettelijk niet toegestaan, tenzij daar ontheffing voor is, zoals bij De Wiltsangh.